De meeste van ons spelen regelmatig een partij biljart.  Vrije partij, competitie (dag, avond, nationaal) of PK.  Iets minder mensen gaan ook wel eens kijken.  Bij een teammaat, een clubgenoot of bij een belangrijke wedstrijd in de buurt.  Een handjevol resit regelmatig door het land of zelfs de wereld om de betere spelers live bezig te kunnen zien.

Met de komst van het Internet is dat laatste een stuk makkelijker geworden.  En met de beperkende maatregelen rond Covid-19 (Corona) soms de enige en veilige oplossing.  Maar de mogelijkheden zijn soms niet makkelijk te vinden.  Daarom hier een overzicht.  Aanvullingen ontvangen we graag.

Kozoom

Kozoom kennen jullie misschien al zonder dat je het weet.  Als je in oktober 2019 bij de NOS of Ziggo de beelden van de Wereldbeker-wedstrijden in Veghel hebt gekeken, dan ben je bekent met de kwaliteit die hier geleverd wordt.  Hun aanbod is in principe een betaalde service.  Als je bij het registreren je KNBB-bondsnummer opgeeft krijg je een korting.  Bij toernooien zijn vaak de voorrondes te kijken als je je gratis registreerd.

De beelden zijn over het algemeen van hoge kwaliteit en de site heeft een heel uitgebreid archief.  De resultaten van een toernooi zijn direct beschikbaar en (als je dat wilt) kun je digitaal kletsen met andere kijkers.

Klik op onderstaande foto om de site te bezoeken.  Door alle restricties door de verschillende overheden is de agenda momenteel voorlopig nog vrij leeg.

 

Youtube

Nasst hun eigen site en betaaldienst heeft Kozoom ook een kanaal bij Youtube en daar kun je zonder kosten ook veel terug zien.
Kozoom @ Youtube

In de eerste weken van juli 2020, met iedereen nog aan huis gebonden door de Corona-maatregelen, was er een OneCarom toernooi.  8 driebanden spelers uit de wereldtop speelden ieder vanuit huis een partij tot 50 caramboles.  Elke beurt werd gestart met de aquit.  Hoe vaak zie je Dick Jaspers een serie van 13 maken, of Semih zeffs 20 van aquit?
Het hele eerste toernooi is nog na te kijken via UMB Virtual One Carom challenge.
Het 2e toernooi was van 12 t/m 16 aug)- terugkijken.
Het 3e toernooi was van 14 t/m 18 september - terugkijken.
Het 4e toernooi, met 2x4 spelers, werd gespeel van 25 t/m 30 oktober - terugkijken.
Het 5e toernooi, met weer 2x4 spelers wordt deze week gespeeld - live kijken.

De Oostenrijkse Bond, de ÖBU - Österreichische Billardunion, heeft ook een Youtube kanaal.

Andere opties

Op de website Bommeltje.nl (sowieso een aanrader voor de biljarter) is nog een lijstje met verenigingen die regelmatig live wedstrijden streamen.
Ook wordt daar een tip gegeven hoe je zelf wedstrijden online kunt zetten.

 

Alleen de score volgen?

Er zijn diverse locaties die een scorebord-systeem hebben van Biljartscorebord.nl.  in ons district is dat bijvoorbeeld De Windhoek.  Wat niet heel bekend is van die scoreborden is dat je eigenlijk i de locatie naar een webpagina zit te kijken.  En die kun je thuis ook oproepen.  Zo kun je niet zien wat er gebeurd op de tafel, maar toch een beetje de wedstrijdspanning voelen.  net als opde radio, vroeger ...